C. Sant Gaietà, 9

(s. cayetano) 

La imatge d’aquesta capelleta, que havia sigut sufragada pel veïnat del carrer, va ser encomanada a un imaginaire de Borriana, molt probablement a Pascual Nácher (que vivia al pany del Grau), amb el propòsit de disposar d’una imatge complementària a l’estampa ceràmica situada en la casa número 3, per a portar-la en processó. El carrer s’adornava amb gallardets i es vetlava la imatge la vespra de la festivitat. La casa és propietat de Rafael Sandalines i María Rosario Giménez, i va ser reformada l’any 1982. Abans hi havia un balcó amb dues portes, al mig de les quals estava la imatge, dins d’una capelleta amb porta de fusta i una bombeta elèctrica. Rafael Sandalines volia llevar el sant de la seua façana, però com que les veïnes renyien per quedar-se’l, va decidir refer el mur i assignar-li el seu lloc definitiu. El carrer ja existia al segle XVII, però es va allargar al XIX. L’any 1931 portava el nom d’Antonio Gálvez. Sant Gaietà de Thiene (1480-1547) era italià i va fundar l’orde dels religiosos Teatins. El sant porta vestit sacerdotal i l’Infant Jesús nu al braç. Abans de ser capellà, sant Gaietà era notari, per la qual cosa és el patró dels gestors administratius. El seu cos es troba en el santuari galleg de Bousés, on és venerat com a advocat del reuma, de les verrugues i de les febres dolentes.  

 

· Testimonis: Dolores Cerezo Martí, Teresa María Montoliu Taberner, Rafael Sandalines Escrig, María Rosario Giménez Martínez, Consuelo Nácher San Lorenzo.

· Datació mínima de la imatge: 1948.

· Festivitat: 7 d’agost.

· Descripció: dins d’una capella rectangular de 108 × 53 cm (amb porta i marcs d’alumini), la imatge mesura 75 cm d’alçada, a més d’una base de 15 cm (total 90 cm).

Fotos: V. Martí.