C. Sant Guillem, 7

(sn guillermo duque de aquitania)

S’hi pot llegir el nom de la fàbrica de ceràmica: AZULEJOS PERIS Y CIA ONDA. D’un total de 31 sants que porten el nom de Guillem, només aquest duc d’Aquitània era de sang noble. Guillem d’Orange, comte de Tolosa de Llenguadoc, va rebre l’encàrrec de l’emperador Carlemay de defensar les terres frontereres amb els sarraïns. Va participar en la conquesta de Barcelona (801), es va retirar a un convent benedictí i va morir l’any 812. És l’heroi d’un cantar de gesta: el Cantar de Guillem. Aquest carrer forma part d’un conjunt de blocs de cases construïdes en els anys 1960. L’empresa, de nom ECO S.L., la formaven els socis Guillermo Vicent Mingarro, Ernesto Fenollosa Oliver i José Nebot Aymerich. En el moment de posar nom als carrers nous, cadascú dels socis va aportar el seu nom de pila: el primer es va dir San Guillermo i el segon San Ernesto, però com que el tercer no podia portar el nom de sant Josep (perquè ja existia un carrer al poble amb aquest nom), van decidir posar-li Mare de Déu de Montserrat, que era el nom de la dona de José Nebot. El primer amo de la casa on està l’estampa de sant Guillem, de nom Vicent, procedia de Barcelona però tenia els seus familiars a Borriana, coneguts com “els morenos”. Vicent era fadrí i molt religiós. Per iniciativa pròpia (ja que el carrer portava el nom de sant Guillem), Vicent va comprar els taulellets i els va obrar en la façana de sa casa, encarregant-se després de posar-li flors i ciris al sant; fins i tot li va obrar damunt un cresolet, que ell mateix encenia cada nit. En els primers anys de vida del carrer, el veïnat organitzava un porrat la vespra de la festivitat, però sense música; tampoc no hi havia ni processó ni missa. Aquesta casa es va vendre a una dona francesa, que la va revendre l’any 2000 a la propietària actual. En les obres de la reforma, la imatge es va conservar, però no el cresolet que la il•luminava.  

 

· Testimonis: Suni Escrivá Ibáñez, Ana María Ucher Martínez, Ramón Segarra Palanques, Isabel Palanques Ballester, Vicente Manuel Mingarro Rosell.

· Datació de la imatge: 1961.

· Festivitat: 28 de maig.

· Descripció: 12 peces ceràmiques de 15 × 15 cm (en distribució de 4 × 3), dins d’una capelleta rectangular de 7 cm de fondo.

Fotos: J. Verdegal.