C. Santa Bàrbara, 17

(santa barbara v. y m.)

Aquesta casa és un exemple de la convivència de dues imatges de la mateixa advocació. La més antiga, la de ceràmica, era substituïda o complementada per una altra d’estàtua, que permetia realitzar processó. El carrer va ser obert cap a l’any 1755 i sempre ha conservat el seu nom. Per aquell temps tenia 28 cases i 93 habitants, un dels quals era el mestre teixidor Joseph Martí (fill), que tenia el teler i la botiga en aquest mateix pany, molt probablement en la mateixa casa on ara podem contemplar les imatges de santa Bàrbara. La devoció a aquesta santa també s’extén a les alqueries del mateix nom; segurament aquest carrer seria habitat en un principi per antics pobladors de les alqueries. El carrer va portar el nom de Beethoven durant la Segona República. Santa Bàrbara màrtir (segle III) és venerada com a advocada contra les tempestats, contra la mort per llamp i terratrèmol i contra les cremades; és la patrona dels artillers, dels carboners, dels miners i dels enginyers de mines, dels pirotècnics, dels campaners, dels fonedors, dels obrers de vila i dels arquitectes. De ben jove va rebutjar constantment el matrimoni, per la qual cosa va ser tancada per son pare en una torre amb dues finestres; ella va encomanar que se n’obrira una tercera, com a símbol de la Trinitat i de la Creu. Va ser entregada als jutges i decapitada. El tirà Diòscor va morir després carbonitzat per un llamp.  

 

· Testimonis: Manuel Saura Sebastià.

· Datació mínima de la imatge: 1900.

· Festivitat: 4 de desembre.

· Descripció: estampa ceràmica de 12 peces (4 × 3) de 20 × 20 cm (amb orla inclosa de 3 cm). Catalogat i protegit (PGOU 1995).

Fotos: V. Martí.

 

Novetats

En novembre de 2004, abans de l’enderrocament de la casa, l’Ajuntament i el veïnat del carrer van intervindre per tal de conservar la imatge, que va ser reubicada finalment al cantó dret de la nova façana.

Fotos noves: J. Verdegal (Barbara1’des04, Barbara2’des04, Barbara3’des04). ?